- Mikä ihmeen treenilinja?

- Mikä ihmeen lapinporokoira?

- Etusivu

- Arwo

- Kaiku

- Hihnanpää(stä)

- Koiran kanssa matkoilla

- Blogi

Mikä ihmeen lapinporokoira?

Lapinporokoira on ensinnäkin koira, geneettisesti kesyyntyneen suden jälkeläinen siinä missä kaikki muutkin koirarodut ovat (mitä on kyllä välillä vaikea uskoa eri rotuja katsellessa!) Lapinporokoirista on kuitenkin tunnistettavissa joitakin erityisiä, rotutyypillisiä piirteitä:

Koko: erittäin kätevä. Kaksi ihmisistä ja kaksi lapinporokoiraa mahtuvat hyvin kolmenistuttavalle sohvalle. Lisäksi lapinporokoiralle ylettää tarjoilemaan herkkuja myös seisoviltaan.

Ilme: erityisenä osaamisalueena on ”nälkäkuoleman partaalla”, joka on hyvin pitkälle kehittynyt ilmaisutapa. Myös ”koiraa on kohdeltu taas huonosti” on helposti tunnistettavissa mm. korvien asennosta.

Karva: helppo silittää.  Sitä on paitsi koirassa, tiettyinä vuodenaikoina myös vaatteissa ja lattioilla.

Ääni: äänirepertuaari poikkeuksellisen hyvin kehittynyt. Vaihtelee vienosta vihjailevasta piipityksestä vaativaan haukahteluun, myös erilaiset örisevät äänet ovat tyypillisiä.

Liikkeet: tunnistettavissa ainakin jolkottelu, tepsuttelu, loikka, sinkoilu ja yleinen härdelöinti.  Myös ”passiivinen vastarinta”  on monilla yksilöillä hyvin kehittynyt ja ilmenee esimerkiksi erilaisten hoitotoimenpiteiden yhteydessä.

Ruokinta: useimmat lapinporokoirat syövät mielellään koko ajan ja kaikkea. Jotkut yksilöt yltävät suorastaan akrobaattisiin suorituksiin ravitakseen itseään.

Sosiaalisuus ihmisille: lapinporokoira on erityisen ystävällinen kaikille niille, jotka löytyvät yllättävistä paikoista nakkeja tai leluja taskussaan.

Sosiaalisuus muille eläimille: erityisesti oravista lapinporokoirat tykkäävät kovasti. Myös rusakoiden, peurojen ja hirvien kanssa jotkut yksilöt laumaantuisivat varsin mielellään.

Harrastaminen: varsinkin nuorten lapinporokoirien kanssa sisustamisesta tulee monasti koko perheen yhteinen harrastus. Kompostikehikot sopivat yllättävän hyvin monenlaisiin koteihin. Myös ”mulla ei ole korvia” –leikki innostaa monia lapinporokoiria huimiin ja omalle ihmisille jatkuvaa jännitystä tuottaviin suorituksiin.

Ulkoilu: mielellään koko ajan, paitsi vesisateessa, jolloin korviin voi mennä vettä ja siitä ei karu arktinen eläin tykkää kyllä yhtään. Ulkoiltaessa vapaana monet lapinporokoirat automaattisesti olettavat, että ihmiset pitävät itse huolen siitä, että eivät eksy koirastaan. Lapinporokoira ulkoilee mieluiten niin, että sen ei tarvitse roikottaa ihmistä hihnanjatkeena.

Muuta huomioitavaa: lapinporokoira tykkää siitä, että siitä tykätään.

Siltä varalta, että yllä oleva rotukuvaus jätti mieleesi vielä joitakin kysymyksiä, suosittelen käväisyä Lappalaiskoirat ry:n kotisivuilla. Myös esimerkiksi Pihlajamäen ja Pilvipolun kenneleistä löytyy lisää tietoa ja linkkejä lapinporokoiriin ja lappalaiskoiriin liittyen.

| www.treenilinjaiset.net | Webdesign Kuispaja |