- Mikä ihmeen treenilinja?

- Mikä ihmeen lapinporokoira?

- Etusivu

- Arwo

- Kaiku

- Hihnanpää(stä)

- Koiran kanssa matkoilla

- Blogi

Mikä ihmeen treenilinja?

Tämän päivän koiramaailmassa ei juurikaan voi olla törmäämättä käsitteisiin näyttelylinja ja käyttölinja, joilla tarkoitetaan jonkun rodun sisäisiä eroja suhteessa jalostuksen päämääriin. Varsin karrikoidusti todettuna näyttelylinjaiset koirat näytelmöivät ja ovat ensisijaisesti kauniita, käyttölinjaiset koirat harrastavat 24/7 , aiheuttavat omistajilleen harmaita hiuksia, mutta tuovat toisinaan myös onnistumisen iloja ja kunniaa.

Arwo ja Kaiku eivät edusta kumpaakaan linjaa. Ensinnäkään lapinporokoirissa ei vastaavaa kahtiajakoa ole minusta (vielä) selkeästi olemassa, vaikka kasvattajilla onkin erilaisia kriteereitä ja tavoitteita omassa kasvatustyössään.  Toisekseen Arwo ja Kaiku eivät sen paremmin näytelmöi kuin harrasta tavoitteellisestikaan (koiraharrastuksissa on tietysti loppujen lopuksi kyse ihmisen, ei koiran, harrastamisesta).  Mutta eivät ne myöskään oikein sovi sellaiseen mielikuvien perusseurakoiramuottiinkaan,  sohvan koristeeksi, ihan jo rotunsakin takia.

Kilpailullisten tavoitteiden puuttumisesta huolimatta Hihnanpää aina silloin tällöin innostuukin treenaamaan jotain ja useampia hetkiä on kulunut mm. ohjatun agilityn ja raunioetsinnän parissa, sekä kavereiden kanssa (ja välillä myös kursseilla) tottelevaisuutta ja arjen hallintaa treenatessa. Niinpä Arwo ja Kaiku edustavat lähinnä treenilinjaa – sanonta, joka on lainattu nettikeskustelusta kaverilta kuvastamaan koiria, joiden kanssa tehdään yhtä ja toista, mutta tekemisellä ei ole kovinkaan kirkkaita tai selkeitä tavoitteita. Treenilinja on Hihnanpäästä erinomainen käsite kuvastamaan koiria, jotka eivät noin vain asetu pelkiksi sisustuselementeiksi (mihin ei yhdenkään koiran pitäisi kyllä asettuakaan rodusta riippumatta!), vaan tarvitsevat myös tekemistä yhdessä ihmisensä kanssa perusulkoilutuksen lisäksi.
| www.treenilinjaiset.net | Webdesign Kuispaja |